AAU logo

Adgangskursus til Ingeniøruddannelserne - Aalborg og Esbjerg

TAG EN FULD ADGANGSGIVENDE EKSAMEN TIL INGENIØRUDDANNELSEN

DEN HURTIGSTE GENVEJ TIL OPTAGELSE PÅ INGENIØRUDDANNELSERNE

På AAU Adgangskursus kan du på kort tid tage en fyldestgørende adgangseksamen, som giver dig adgang til en hvilken, som helst ingeniøruddannelse i Danmark eksempelvis ingeniøruddannelserne på AAU. Desuden giver eksamensbeviset fra Adgangskursus dig også mulighed for at søge om optagelse på AAU's naturvidenskabelige uddannelser, samt Landinspektøruddannelsen.

Aalborg Universitet udbyder Adgangskurser i Aalborg og Esbjerg. 

BEMÆRK! 6 MÅNEDERS JOBGARANTI FOR NYUDDANNEDE INGENIØRER FRA AAU ESBJERG

Erhvervslivet i Esbjerg tilbyder ingeniør og naturvidenskabelige dimittender fra Aalborg Universitet i Esbjerg mindst seks måneders ansættelse umiddelbart efter endt uddannelse. Læs om ordningen og dens betingelser her www.esbjerg.aau.dk/Uddannelser/jobgaranti/

 • +

  Studieforløb

  OPBYGNING AF FAG

  Undervisningen på Adgangskursus til ingeniør omfatter følgende fag:

  • Dansk til niveau A 
  • Engelsk til niveau B
  • Matematik til niveau A 
  • Fysik til niveau B 
  • Kemi til niveau C

  Det 1 årige Adgangskursus

  I de to semestre, som det 1 årige Adgangskursus varer, er der typisk 34-38 timers varieret undervisning om ugen, hvor der er mødepligt til samtlige fag. Herudover skal man forvente at bruge 4 - 5 timer pr. uge på hjemmearbejde/ lektier. Store dele af undervisningen foregår i grupper, som man er blevet inddelt i fra starten.

  Undervisningen i dansk, engelsk og matematik er delt ud over begge semestre, mens undervisningen i Fysik B og Kemi C ligger i et semester hver. 

   

  Det 1½ årige Adgangskursus

  I de tre semestre, som det 1½ årige Adgangskursus varer, er der typisk 34 timers varieret undervisning om ugen, hvor der er mødepligt til samtlige fag.Herudover skal man forvente at bruge 4 - 5 timer pr. uge på hjemmearbejde/ lektier. Store dele af undervisningen foregår i grupper, som man er blevet inddelt i fra starten.

  Undervisningen i dansk, engelsk og matematik er delt ud over alle tre semestre. Undervisningen i Kemi C ligger i første semester, hvor faget afsluttes. I andet semester ligger undervisningen i Fysik B, som man afslutter i januar. I det sidste semester er der derfor tid til at lave et tværfagligt projekt med hovedvægt på enten dansk eller matematik.

 • +

  Studieordninger

  For yderligere oplysninger om indholdet på Adgangskursus til ingeniøruddannelserne henvises til gældende studieordning. Klik på linket her og tilgå alle studieordninger på Adgangskursus.  

 • +

  Optagelseskrav

  OPTAGELSESKRAV FOR ADGANGSKURSUS målrettet ingeniøruddannelseRne

  Alle, der opfylder nedenstående optagelseskrav, vil normalt blive optaget.
   

  ADGANGSKRAV - DET 1- OG 1½-ÅRIGE ADGANGSKURSUS 

  Har du nogle års praktisk arbejde, eller er du faglært eller har en teknisk uddannelse, kan du kvalificere dig til optagelse på en ingeniøruddannelse via et Adgangskursus.

  Derudover skal du have gennemført:

  • Folkeskolens udvidede afgangsprøve i regning/matematik og fysik/kemi
  • Folkeskolens afgangsprøve i dansk og engelsk

  ... eller have kvalifikationer, som svarer til ovennævnte punkter.

  Du må ikke have færdiggjort en adgangsgivende eksamen, hvis du ønsker at blive optaget på det 1- eller det 1½- årige Adgangskursus. 

  Hvis du ikke opfylder adgangskravene, har du mulighed for at søge om dispensation. Kontakt Studievejlederne, hvis du er i tvivl om, at du opfylder adgangskravene eller har brug for at søge dispensation.

   

  ANSØGNINGSFRISTER

  • 1. januar: Det 1½-årige Adgangskursus til ingeniøruddannelserne
  • 1. juli: Det 1-årige Adgangskursus til Ingeniøruddannelserne, 
  • 1. juli: Det ½-årige Aspirantkursus

  STUDIESTART OG STUDIEAFSLUTNING

   Kursus

  Studiestart

  Studieafslutning

  Gennemsnit pr. uge

  Udbydes i

  1½-årigt Adgangskursus

  27.01.2020

  30.06.2021

  34 - 38 timer

  Aalborg og Esbjerg

  1-årigt Adgangskursus

  05.08.2020

  30.06.2021

  34 - 38 timer

  Aalborg og Esbjerg

 • +

  SU og Økonomi

  Adgangskursus og SU

  Du kan søge SU til Adgangskursus - både det 1 årige Adgangskursus, det 1½ årige Adgangskursus, samt Aspirantkursus. Du skal dog som udgangspunkt have mindst 23 timers undervisning om ugen for at kunne få SU.


  SVU - STATENS VOKSENUDDANNELSESSTØTTE

  Du kan søge SVU til adgangskursus. Dette skal søges via en SVU-administrator, så henvendelse skal ske direkte til dem.  UDGIFTER TIL UNDERVISNING

  Al undervisning på Adgangskursus, enkeltfags- og turbokurser er gratis. De studerende skal selv anskaffe bøger og afholde udgiften hertil. Undervisningen kræver, at man medbringer computer/tablet eller lignende.
   


  TRANSPORTTILSKUD

  Følger du undervisningen, har du mulighed for at søge tilskud til transport til og fra undervisning. Se mere om dette på www.ungdomskort.dk. Her finder du også skemaer til ansøgning af transporttilskud.

 • +

  Er det svært at gå på adgangskursus?

  Tre kursister fortæller om deres erfaringer med undervisningen og studiemiljøet. 

 • +

  Hvad siger tidligere elever?

  "Efter 10 år som tømrer ramte jeg en mur. Jeg var træt af, at lige meget hvor meget jeg knoklede, kunne jeg ikke rykke mig. Derfor har jeg valgt at læse Adgangskursus, så jeg kan søge ind på uddannelsen til bygningsingeniør. Faktisk har jeg altid vidst, at jeg gerne ville læse, selvom jeg i folkeskolen fik at vide, at jeg ikke var klog nok til at komme i gymnasiet. Men stædighed og vilje kan man nå langt med. Da jeg startede på Adgangskursus, troede jeg, at jeg ville drukne i lektier og bøger. Men med den måde AAU underviser på, så kan man klare alt. Underviserne giver en selvtillid og udviklingsmæssigt har jeg rykket mig helt vildt. Jeg vil klart anbefale Adgangskursus til alle. Selvom man synes, at man ikke er så god til at læse og skrive, så kan man sagtens, hvis man har de rette undervisere." - Omar 29 år, Studerende på det halvandenårige Adgangskursus – tidligere tømrer, selvstændig og ansat ved Silvan  

   

  Portræt

  "Jeg er uddannet som tømrer, men nu læser jeg bygningsingeniør på AAU Esbjerg. Efter at have arbejdet et par år som tømrer, fik jeg interesse for ingeniørfaget. På byggepladserne så jeg nemlig, hvad ingeniørerne gik og lavede. Derfor tog jeg det halvandenårige Adgangskursus, som åbnede døren ind til ingeniøruddannelserne. Jeg var virkelig glad for måden man lærte på Adgangskursus. Vi var et lille hold, hvor man arbejdede meget i grupper. Det gav meget. Nu læser jeg bygningsingeniør og bagefter vil jeg enten ud at arbejde som ingeniør eller læse en kandidat." - Morten 25 år, Læser nu bygningsingeniør på Aalborg Universitet Esbjerg – tidligere studerende på det halvandenårige Adgangskursus 

   

  Bjarke
  "I de første dage blev vi inddelt i grupper. Jeg kom i en sindssyg god gruppe, hvor vi alle gik i spænd. Der var en god faglighed i undervisningen, men det kunne godt være udfordrende. Det gik stærkt nogle gange, og man skulle virkelig koncentrere sig, men det var nogle gode undervisere. Meget af undervisningen var heldigvis også med gruppearbejde, så man kom ud i grupperne og sidde, og der kunne vi hjælpe hinande." - Bjarke 34 år, Bygningskonstruktør ved HusCompagniet Midt- og Nordjylland A/S - tidligere studerende på det etårige Adgangskursus

   

  Tanja
  "Handelsskolens Grunduddannelse var min første videregående uddannelse tilbage i 2006. Derfor har jeg ikke erhvervet mig ingeniøruddannelses adgangsgivende fag - herunder de naturvidenskabelige. Jeg valgte det etårige Adgangskursus for at få hele pakken og få genopfrisket engelsk. Den første dag mindede mig om det utal af gange, hvor min tidligere enhed i Forsvaret tog imod unge, der skulle aftjene deres værnepligt. Jeg kunne mærke glæden og spændingen fra lærernes side. De var meget søde og imødekommende, og man kunne mærke, at de glædede sig til at tage os under deres vinger og hjælpe os tættere på vores ingeniørdrøm. Det er super fi nt i klassen. Vi er en god blanding af forskellige mennesker med forskellige niveauer og kompetencer, hvilket giver en god dialog i grupperne. Jeg synes, det har været hårdt at starte på studie. Det er en helt anden livsstil end arbejdsmarkedet, og det kræver noget andet af mig, men jeg får lært meget nyt hver dag, både fagligt og personligt, og det var dét jeg jagtede." - Tanja 31 år, Studerende på det etårige Adgangskursus - tidligere ansat ved Forsvaret og uddannet kontorassistent 

   

  Thomas
  "Jeg er slagteruddannet, og så har jeg også taget en uddannelse som murer. Jeg har taget det halvandenårige Adgangskursus. Jeg blev færdig her til sommer og er gået i gang med Matematikstudie. Jeg var ikke super glad for dansk, og på det halvandetårige Adgangskursus skrev man projekt, så man undgik eksamen i dansk. Der har altid været en interesse for matematik, men jeg troede bare ikke, at jeg kunne så meget mere, før jeg blev undervist her af nogle gode lærere, som fi k tændt en gnist. Jeg kom egentlig til Adgangskursus uden at vide, hvad jeg ville. Jeg vidste bare, at jeg ikke ville mure eller lave det hårde fysiske arbejde mere. Så fandt jeg ud af, at det her var en vej frem, og det var en fantastisk mulighed for mig, at jeg kunne leve af at lave matematik. - Thomas 27 år, Læser nu matematik på Aalborg Universitet - tidligere studerende på det halvandenårige Adgangskursus 

   

  Kristian
  Jeg gik ud af 9. klasse i folkeskolen og gik direkte i mesterlære og brugte 4 år på at blive elektriker. Det var lidt hårdt at starte på Adgangskursus. Som elektriker er man vant til at have et 8-16 job. Nu var der pludselig lektier og alt mulig andet, som skulle laves om aftenen. På den anden side var det en rigtig god forberedelse til at starte på Universitetet. Adgangskursus viste mig, hvad der ville komme, når jeg skulle starte på ingeniøruddannelsen. I begyndelsen ønskede jeg at melde mig på Diplomuddannelsen, men endte med at tage Civilingeniør. - Kristian 39 år, Teknisk Rådgiver ved NEAS Energi - tidligere studerende på det halvandetårige Adgangskursus

   

  Jon
  "
  For et par år siden kom jeg til skade med min ryg. Der gik lang tid, før jeg følte, jeg fi k det bedre, og i den periode begyndte jeg at refl ektere, om det var på den rette hylde, som jeg var landet på, og hvad der skulle ske, hvis jeg pludselig ikke kunne løbe og være aktiv. Adgangskursus giver mig nye muligheder - Jon 31 år, Studerende på det et årige Adgangskursus - tidligere ansat ved Forsvaret

   

  Farah"Jeg havde en afbrudt ingeniøruddannelse i Iran, men reglerne i Danmark var ikke sådan, at jeg kunne fortsætte på min uddannelse. Derfor valgte jeg at tage på Adganskursus i Esbjerg for at få adgang til en ingeniøruddannelse. Jeg var faglig stærk pga. min baggrund, men jeg brugte Adgangskursus til at lære det danske sprog - ikke mindst det teknisk faglige sprog - og få kendskab til det danske uddannelsessystem. - Farah Principal ingeniør ved Intel Corporation - tidligere studerende på Adgangskursus Esbjerg

 • +

  Søg ind

Adresser og kontakt

Har du spørgsmål angående praktiske ting omkring Adgangskursus eller Enkeltfagskurser, kan du kontakte vores studiesekretær, Rikke Leth Jørgensen på rlj@staff.aau.dk eller tlf.: 99 40 97 70. For råd og vejledning om kurserne og deres indhold henvises til studievejledernes side.  

AALBORG: Strandvejen 12-14, 9000 Aalborg, 99 40 97 70. Se kort og Aalborg-medarbejdere

ESBJERG: Niels Bohrsvej 8, 6700 Esbjerg, 99 40 76 95. Se kort og Esbjerg-medarbejdere.